Goede behandeling vóór gewrichtsvervanging

17
foto: @frankrahusen

Lang niet iedereen met heup- of knieartrose krijgt een adequate behandeling in de jarenlange periode voordat zij in aanmerking komen voor een nieuw gewricht. Terwijl er wel degelijk mogelijkheden zijn, aldus Gijs Snijders die op 17 november promoveert in Nijmegen. Uitleg over artrose, oefentherapie en een goede pijnstilling bleken in zijn onderzoek een effectieve behandeling en bovendien goed uitvoerbaar via de huisarts.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Jarenlange klachten
Omdat een prothese niet zo lang meegaat, moeten mensen van 40 of 50 jaar vaak wel twintig jaar overbruggen voordat zij in aanmerking komen voor een gewrichtsvervanging. Snijders is reumatoloog in opleiding aan de St Maartens Kliniek in Nijmegen en ziet regelmatig patiënten in het ziekenhuis die nog geen nieuw gewricht kunnen krijgen. Hij deed onderzoek naar de klachten van deze groep en het effect van het gestructureerd toepassen van een conservatieve behandeling.

Veel patiënten krijgen nooit fysiotherapie
Een conservatieve behandeling betekent een behandeling waarbij er geen chirurgie plaatsvindt. Die behandeling bestond ten eerste uit goede uitleg over wat artrose is. Ten tweede kregen de patiënten fysiotherapie. Maar liefst een derde van hen had nooit eerder fysiotherapie gehad, terwijl dat de klachten wel degelijk verlicht. En ook werd onderzocht welke pijnstillers het beste hielpen. Tot slot gaf Snijders advies over het op peil houden van het lichaamsgewicht.

Minder verwijzen en beter behandelen
Uit zijn onderzoek bleek dat de verschillende behandelingen effectief waren bij het merendeel van de patiënten, ook wanneer zij last hebben van ernstige artrose. Bovendien zijn ze prima uitvoerbaar voor huisartsen, volgens Snijders. Momenteel loopt er een landelijk onderzoek naar de mogelijkheden huisartsen deze verschillende conservatieve behandelingen stapsgewijs te laten uitvoeren.De bedoeling is uiteindelijk dat zij alleen mensen doorverwijzen die ook echt in aanmerking komen voor een behandeling in het ziekenhuis, zoals een gewrichtsvervanging.

Bron: Reumafonds

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl